» » Масло Ши: користь і властивості, масло Ши для шкіри і волосся, застосування масла дерева Ши

Масло Ши: користь і властивості, масло Ши для шкіри і волосся, застосування масла дерева Ши

масло Ши

Дерево Ши, що виростає на африканському континенті, приносить плоди, за зовнішнім виглядом дуже схожі на плоди авокадо в мініатюрі. М'якоть плодів Ши дуже ароматна.

Плоди дерева Ши, у вигляді одержуваного з них масла, вже багато століть використовуються в місцевій медицині. Від пресування цілком добірних плодів, на виході виходить неоднорідна тверда маса кремового або білого кольору - масло, яке широко використовується в ароматерапії і косметології, і відноситься до категорії базових масел, а точніше, Баттери - твердих масел, що переважно складаються з насичених жирних кислот.

Всьому, що залишається від виробництва масла Ши, африканці також знаходять застосування: використовують при смаженні або заправляють їм світильники.

Склад масла Ши

  • 45-48% жиру;
  • 25-30% вуглеводів;
  • 10% протеїну;
  • вітаміни A, E, D, F;
  • арахінова кислота;
  • лінолева кислота;
  • ліноленова кислота;
  • миристиновая кислота;
  • олеїнова кислота;
  • пальмітинова кислота;
  • стеаринова кислота.

Властивості масла Ши

Масло Ши отримують двома способами - традиційним або з додатковою обробкою.

У першому, традиційному, випадку, отримане масло зберігає всі свої корисні властивості. Таке масло є нерафінованою - при його виготовленні не використовуються ні розчинники, ні хімічні консерванти.

Воно має ніжний горіховим запахом і зеленуватим або злегка коричневим відтінком.

У другому випадку, якщо після отримання масла, його додатково піддають тепловій обробці, відбілюванню, фільтрації та дезодорації (при цьому в хід йдуть різні хімічні речовини) - відбувається його рафінування. Корисні речовини олії Ши частково втрачаються, воно стає не настільки ефективним, порівняно з натуральним нерафінованою олією.

Зате має белейшім кольором - саме таке масло найчастіше і продається в косметичних магазинах.

А адже нерафінована олія Ши містить чудові бактерицидні та консервуючі речовини, і не псується дуже довго.

Нерафінована ж масло дерева Ши складається в основному з тригліцеридів, яких може бути до 80%. До 17% у складі масла Ши - неомильних жирів.

Головні властивості нерафінованої олії Ши стосуються шкірного покриву - це зволоження, захисту і живлення шкіри.

Масло Ши починає плавитися при температурі від 42 градусів, тому на шкірі воно тане поступово, але потім вже досить швидко і дуже добре вбирається, не залишаючи на шкірі жирного відчуття.

Немильня речовини, яких в олії Ши багато, в шкірних шарах затримуються надовго. Наприклад, якщо в олії Ши неомильних жирів може міститися до 17%, то в олії авокадо або соєвому їх тільки 2-5%.

Інститут Масла Ши, існуючий в Америці, класифікує якість масла в залежності від технології вичавки на олії класу A, B, C, F.

При цьому найкраще - це масло класу А, Преміум масло, натуральне на 100%, що використовується в дорогих кремах і при лікуванні шкірних проблем.

А ось масло класу F володіє лише зволожуючу дію, всі інші корисні і загоюють властивості в ньому вже відсутні.

Користь масла Ши

Нерафінована олія Ши є екологічно чистим компонентом, з чудовим захисним, пом'якшувальною і зволожуючу дію.

Масло дерева Ши є джерелом вітамінів А і Е, необхідних для нормального стану нашої шкіри.

Вітамін А сприяє регенерації (відновленню) клітин, завдяки чому шкіра омолоджується. Також вітамін А ефективно заспокоює і живить суху, вугруватого, виснажену шкіру.

Вітамін Е уповільнює процеси старіння і знижує ризик появи ракових клітин, завдяки своїм антиоксидантним властивостям, покращує мікроциркуляцію.

Застосування масла Ши показано і ефективно в наступних випадках:

  • при лікуванні екземи, псоріазу, алергічного дерматиту;
  • для лікування опіків, ударів, ран, при м'язових болях і розтягненнях;
  • при болях в суглобах має протизапальну та протинабрякову дію;
  • зволожує і омолоджує в'яне і суху шкіру;
  • оберігає шкіру від негативних зовнішніх впливів - спеки (є природним УФ-фільтром), холоду, радіації і сонця;
  • сприяє відновленню лупиться шкіри після сонячних опіків;
  • пом'якшує загрубілі шкіру рук, заліковує тріщини на губах, п'ятах;
  • превосходно заліковує попрілості у немовлят;
  • для поліпшення кровообігу, при масажі;
  • для попередження розтяжок під час вагітності;
  • для попередження появи шрамів;
  • заспокоює чутливу шкіру після укусів комах, роздратування, або після гоління.

Масло Ши відмінно справляється із захистом шкіри і волосся в умовах жаркого африканського клімату. Ще в першій половині минулого століття були проведені наукові дослідження, які підтвердили той факт, що африканські народи, які використовують масло Ши, володіють разюче пружною і гладенькою шкірою, і майже не страждають від шкірних захворювань.

При відсутності шкірних захворювань немає необхідності застосовувати багато масла Ши - достатньо один раз в день обробити проблемну ділянку шкіри олією, якого вбереться рівно стільки, скільки потрібно шкірі.

При щоденному використанні шкіра буде виглядати прекрасно, стане м'якою і здоровою.

Застосування і лікування маслом Ши

У місці зростання дерев Ши, масло Ши є головним джерелом жирів для мільйонів африканського населення. Його активно використовують в їжу, а також в лікувальних цілях.

Їм намазуються для захисту від сонця, спеки або, навпаки, холоду, вітру. Натираються маслом Ши при болях в суглобах і м'язах, при ревматизмі і пораненнях.

А в ароматерапії і косметології масло Ши використовується останні два десятки років. Зараз воно вважається хорошою основою косметичного засобу, подібно липидам.

Маска для волосся з масла Ши

Можна використовувати чисте нерафінована олія дерева Ши, або ж у суміші з маслом жожоба. Наносити на вологе волосся, після миття.

Для теплового ефекту надіти шапочку для душу і наверх теплий рушник. Час впливу маски - 40 хвилин, але можна залишити і на ніч.

Змивати гарячою водою, без застосування шампуню.

Волосся масло Ши жирними не робить і не ускладнює їх.

Засіб для губ з маслом Ши

Інгредієнти:

  • 0,5 чайної ложки масла Ши;
  • 0,5 ч.л. масла какао;
  • 0,5 ч.л. воску;
  • 1 крапля ефірного масла кориці;
  • по 1-2 краплі ефірного масла ромашки, м'яти або меліси;
  • мед (за бажанням).

Приготування. Розтопити на водяній бані віск, потім додати масла і перемішати.

Додати ефірні масла і за бажанням мед, який так само корисний для губ. Ефірна олія кориці за рахунок припливу крові до губ надає природну червоність (більше 1 краплі додавати не варто - кориця дуже пекуча).

Ефірні масла ромашки і меліси застосовуються для загоєння тріщин. Ефірна олія м'яти підходить для літа - володіє приємно охолоджуючим дією.

Після того, як додали всі інгредієнти, ще раз гарненько все перемішуємо, переливаємо в баночку і поміщаємо на зберігання в холодильник.

Лілія Юрканіс

для жіночого журналу InFlora.ru


Увага, тільки СЬОГОДНІ!