» » Масло жожоба: властивості, масло жожоба для обличчя, волосся, від зморшок і розтяжок, застосування олії жожоба

Масло жожоба: властивості, масло жожоба для обличчя, волосся, від зморшок і розтяжок, застосування олії жожоба

масло жожоба

Масло жожоба належить до базових олив, за допомогою яких можна доглядати за шкірою, використовуючи як денний і нічний крем, можна видаляти макіяж, зміцнювати нігті і волосся.

Базові масла зазвичай багаті за своїм складом, завдяки чому стимулюють метаболізм і регенерацію, зміцнюють біологічні мембрани клітин шкіри, надають антиоксидантну дію.

Базові масла - це рослинні олії, масла-основи, транспортні масла, використовувані в ароматерапії для розчинення ефірних олій, які не можна застосовувати в чистому вигляді, але придатні і для самостійного застосування.

Жожоба, Китайський буксус, Сімондсом китайська, хохоби, - це вічнозелений сильно розгалужений чагарник, мешканець посушливих і пустельних районів Північної Америки, Аргентини, Ізраїлю.

Чагарник досягає трьох метрів у висоту, коріння ж його в глибину йдуть на 9 метрів.

Методом холодного пресування з горіхів, які є насінням цієї рослини, отримують рідкий віск, який називається маслом жожоба.

В даний час масло жожоба успішно застосовується в косметології. Не дарма історія його використання налічує тисячоліття.

Колір масла золотисто світло-жовтий. При зберіганні в холодильнику, масло густіє і стає воскоподібні. Повертаючись в кімнатну температуру, знову стає золотисто-жовтим і рідким.

Аромату не має, крім трохи уловимого запаху жиру.

Склад олії жожоба

Хімічний склад масла жожоба унікальний - в рослинному світі ніщо не зрівняється з маслом жожоба. З точки зору хімії, за властивостями і складом - це рослинний віск, аналогічний спермацет.

Консистенція масла густа, але проникаюча й усмоктувальна здатність його дуже висока. Не залишаючи на волоссі і шкірі жирного блиску, масло жожоба забезпечує захисний шар.

У складі олії жожоба є амінокислоти, жирні кислоти, ефіри жирних кислот, колаген, вітамін Е.

Жирнокислотний склад олії жожоба:

  • ейкозеновая кислота;
  • докозагексаеновая кислота;
  • олеїнова кислота.

Тригліцеридів масло жожоба не містить. Воски складаються з спиртів і довголанцюжкових рідкісних жирних кислот.

Від інших рослинних восків масло жожоба відрізняється тим, що при кімнатній температурі воно залишається рідким.

Користь олії жожоба

Масло жожоба ефективно при наступних проблемах:

  • в'яла, стомлена і старіюча шкіра;
  • суха, лущиться і зневоднена шкіра;
  • зморшки, особливо навколо очей;
  • проблемні ділянки тіла зі зниженою пружністю;
  • нерівний і тьмяний колір обличчя;
  • вугрі;
  • келоїдні рубці;
  • усунення та профілактика розтяжок після зміни маси тіла або після вагітності;
  • шкіра, схильна до подразнень, чутлива шкіра;
  • дерматит, нейродерміт, псоріаз, екзема;
  • для догляду за шкірою немовлят просто ідеально;
  • для догляду за шкірою після водних процедур, сонячних ванн і після гоління;
  • сприяє рівній засмазі;
  • для догляду за потрісканими і обвітреними сухими губами;
  • для пом'якшення ущільнених ділянок шкіри на підошвах ніг, ліктях і долонях;
  • догляд за волоссям будь-якого типу, особливо ламкими, сухими і пофарбованими;
  • ефективно застосовується при запаленні суглобів.

Як можна помітити, в косметології масло жожоба здатне творити дива. Не дивно, адже воно ідеально в залицянні за шкірою обличчя, шиї і області декольте, глибоко проникає в пори, живлячи та зволожуючи.

Застосовувати масло жожоба можна для будь-якого типу шкіри - як для сухої, так і для жирної. Завдяки протизапальним властивостям, масло допомагає при прищах, дерматитах та інших шкірних захворюваннях.

Властивості олії жожоба

Масло жожоба отримують методом холодного пресування.

По суті, масло жожоба є рідким воском, здатним роками зберігатися, дуже довго не окислюючись.

При мінусовій температурі масло жожоба застигає, що ніяк не впливає на його корисні властивості, які після розтоплення масла, залишаються збережені в повному обсязі.

Масло жожоба універсально - воно підходить і для людей з жирною проблемною шкірою, і для власників сухої шкіри, а також при наявності шкірних захворювань, чудово справляючись з багатьма проблемами.

При нанесенні на шкіру олії жожоба, утворюється тонка плівка, яка сприяє утриманню вологи всередині і пом'якшувальна шкіру, яка не має жирного блиску, але захищає від зовнішніх агресивних чинників.

Важливо, що масло жожоба має невеликий сонцезахисний фільтр.

Воно незамінне у складах засобів для засмаги і після засмаги, бальзами для губ, сонцезахисних кремах, завдяки здатності знижувати негативний вплив вільних радикалів на ліпіди покривів шкіри.

При додаванні в масло жожоба ефірних масел, посилюються його лікувальні властивості. Так, якщо додати в нього ефірні масла Троянди, Мірри або Герані, то активність олії жожоба збільшується в п'ять разів.

Запаху масло жожоба не має, і його можна ефективно змішувати з будь-яким необхідним ефірною олією при ароматерапії.

Завдяки високому вмісту вітаміну Е, масло жожоба має такі властивості:

  • протизапальну;
  • регенеруючим;
  • нормализующим;
  • антиоксидантною.

Якщо додати всього 1-2% цього довго зберігається без прогоркания масла до інших рослинних масел, продовжується і їх термін зберігання. Зразки олії жожоба були знайдені ще в єгипетських пірамідах.

Так от - вони повністю зберегли свої властивості.

Властивості цього масла, ідеального для косметології, обумовлені амінокислотами, що входять до його складу.

Масло жожоба за складом близько до восковим ефірів, які складають приблизно 25% шкірного сала. Від цього воно так легко проникає крізь шкірний бар'єр і швидко вбирається.

Здатність олії жожоба ефективно знімати липкі нашарування на волоссі, що залишилися після застосування сучасних засобів по догляду, а також кондиционировать волосся, робить його бажаним інгредієнтом в шампунях, бальзамах та інших засобах для волосся. Волосся після використання масла жожоба стають м'якими, блискучими і чистими.

Застосування і лікування маслом жожоба

Масло жожоба використовується для щоденного догляду за шкірою будь-якого типу, в чистому вигляді, а також додається до інших рослинних масел: абрикосовому, авокадо, виноградних кісточок, мигдальне, персиковому, в пропорції 1: 1.

В креми і лосьйони додається 10-15% олії жожоба, в бальзами і шампуні - 3-5%.

У чистому вигляді користуватися маслом потрібно з обережністю, наносячи на невеликі ділянки шкіри.

Збагачення олії жожоба ефірними маслами збільшує його цінність.

Протипоказанням для застосування олії жожоба є індивідуальна непереносимість.

Масаж можна робити чистим маслом жожоба, особливо це стосується масажу суглобів, нігтів і шкіри рук. На 10 грам масла можна додати 2-5 крапель якогось придатного ефірного масла.

При зморшках навколо очей, застосовують як основу по 1 столовій ложці олії жожоба і масла авокадо. У цю основу додають по одній краплі наступних складів ефірних олій: сандал і троянда, фенхель і м'ята або неролі, сандал і ліметт.

Якщо використовується одне лише масло жожоба, то на 5 грам його додають одну краплю ефірного масла сандалу. Змащувати область навколо очей потрібно 1-2 рази на день.

Глибокі зморшки краще обробляти сумішшю олії жожоба з мигдальним маслом або маслом авокадо (1: 1), додавши до них по 1 краплі ефірних масел м'яти, неролі, сосни, фенхелю.

На суху, що лущиться і запалену шкіру добре робити аплікації або маски з 1-2 столових ложок олії жожоба з додаванням 1-2 крапель ефірних масел ромашки, апельсина і сандалу.

Проблемну шкіру потрібно змащувати маслом жожоба з додаванням 1-2 крапель ефірних масел чайного дерева і лаванди, або гвоздики і лаванди. Можна робити щоденні аплікації на проблемну шкіру на 15-20 хвилин.

При старіючої і в'ялої шкірі аплікації робляться з маслом жожоба і ефірними маслами ромашки, пачулі і сандалу.

При рубцях і розтяжках шкіри потрібно втирати в проблемні місця або чисте маслом жожоба, або його суміш з іншими рослинними оліями, обов'язково з додаванням на 1 столову ложку основи 1-2 краплі гвоздики, м'яти або лаванди і 2-3 крапель ефірного масла розмарину.

Запобігти розтяжки можна масажем проблемних зон за допомогою основи, в яку додано 1-2 краплі ефірного масла апельсина, лимона або мандарина.

Жорсткий масаж проблемних ділянок робиться при целюліті. У цьому випадку до 1-2 столових ложок основи додають по 2-3 краплі ефірних масел апельсина, грейпфрута, лимона, ялівцю, розмарину, пачулі, кипариса або герані.

При догляді за губами щодня, вранці і ввечері, на губи потрібно злегка масажуючи наносити олію жожоба, в яке додані по 1 краплі ефірні масла троянди, меліси або м'яти перцевої і лиметта.

При догляді за волоссям, за 15 хвилин до миття голови, в корені волосся втирають масло жожоба.

Добре розчісувати волосся 2-3 рази на день гребенем, на який нанесено невелику кількість чистого масла жожоба. Це дуже корисно при тонких, ламких і сухих волоссі.

При цьому на 1 чайну ложку олії можна додати 5 крапель ефірного масла іланг-ілангу, ромашки або апельсина.

Те ж саме можна робити при випаданні волосся, тільки ефірні масла в цьому випадку повинні бути наступні: імбиру, сосни, евкаліпта, шавлії або кедра.

Збриваючи волосся з тіла, рекомендують заздалегідь в ту область рясно втерти чисте масло жожоба, а бритву нагріти під гарячою водою.

Лілія Юрканіс

для жіночого журналу InFlora.ru


Увага, тільки СЬОГОДНІ!